maanantai 7. elokuuta 2023

Oikea australialainen

YLE kertoi ihmisten kokemasta rasismista Suomessa. Australialainen Ben kertoo näyttävänsä itä-aasialaiselta ja häneltä usein kysytään mistä hän "oikeasti" on kotoisin ja hänelle sanotaan ettei hän näytä australialaiselta.

On kyllä totta, että Ben ei näytä australialaiselta, mikäli ihmisen "oikeana" kotimaana pidetään maata, jossa hänen esivanhempansa ovat syntyneet. Alkuperäisillä australialaisilla on paljon tummempi iho ja heidän kasvonpiirteensä poikkeavat melko paljon aasialaisista tai eurooppalaisista kasvonpiirteistä.

Benin tapauksessa kyse ei kuitenkaan ole siitä, että hänen ihonsa väri on liian vaalea tai että hänen kasvonpiirteensä eivät muistuta alkuperäisten australialaisten kasvonpiirteitä.

Kysymys on siitä, että suomalaisten mielestä "oikea" australialainen näyttää eurooppalaiselta vaaleine ihoineen ja eurooppalaisine kasvonpiirteineen. Itä-aasialaiselta näyttävä ihminen ei siis ole "oikea" australialainen, ei vaikka hänen vanhempansa olisivat syntyneet Australiassa.

Kyse on siis stereotypioista, joiden avulla ihmiset luokittelevat toisia ihmisiä. Kun australialainen näyttää eurooppalaiselta, ketään ei kiinnosta mistä hän "oikeasti" on kotoisin eli missä hänen esivanhempansa ovat syntyneet.

Kiinnostus ihmisen esivanhempien syntymäpaikkaan näyttää heräävän silloin, kun ihmisen ulkonäkö ei ole vallitsevan stereotypian mukainen. Mutta miten ja miksi stereotypiat syntyvät? Onko sinulla stereotypioita ja jos on, niin miten käsittelet niitä?


Lähde:

https://yle.fi/a/74-20043645

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti